Βυζαντινό Μουσείο

Βυζαντινό Μουσείο

Βυζαντινό Μουσείο

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είναι ένα μουσείο στην Θεσσαλονίκη το οποίο άνοιξε τις πόρτες του το 1994.

Ιστορία
Για τον σχεδιασμό του, το 1977 πραγματοποιήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, τον οποίο κέρδισε η συμμετοχή του Κυριάκου Κρόκου.
Η κατασκευή του κτιρίου άρχισε τον Μάρτιο του 1989 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 1993.
Εκθέματα απο το Χριστιανικό και Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας μεταφέρθηκαν τον Ιούνιο του 1994, κάποια απο αυτά εκτίθενται ακόμα στην μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Μόνιμη Έκθεση
Η πρώτη έκθεση έχει θέμα τον παλαιοχριστιανικό ναό, δηλαδή την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση των εκκλησιών τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού. Η δεύτερη έκθεση τιτλοφορείται “Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία”. Παρουσιάζονται όψεις της οικονομικής ζωής, της κατοικίας και του εξοπλισμού της, όπως επίσης η οικοτεχνία και στοιχεία για την ένδυση και τη διατροφή. Στην τρίτη έκθεση, με τίτλο “Από τα Ηλύσια πεδία στο χριστιανικό παράδεισο”, παρουσιάζεται το θέμα της ταφής των νεκρών και των κοιμητηρίων της παλαιοχριστιανικής Θεσσαλονίκης (4ος-7ος αι. μ.Χ.), εποχής που χαρακτηρίζεται από τη μετάβαση από την ειδωλολατρεία στο χριστιανισμό. Εκτίθενται ταφικά παλαιοχριστιανικά μνημεία της πόλης και αναδεικνύεται η ταφική τοπογραφία, αρχιτεκτονική και ζωγραφική. Ο επισκέπτης επίσης μπορεί να δει κοσμήματα και αγγεία από ανασκαφές που έγιναν σε παλαιοχριστιανικούς τάφους της Θεσσαλονίκης.

Η επόμενη αίθουσα, με τίτλο “Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών”, είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό της μεσοβυζαντινής περιόδου (8ος-12ος αι. μ.Χ.), στη διάρκεια της οποίας η βυζαντινή αυτοκρατορία έφθασε σε μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική ακμή, ιδιαίτερα με τις αυτοκρατορικές δυναστείες των Μακεδόνων και των Κομνηνών. Στην έκθεση σχολιάζονται μέσω αυθεντικών εκθεμάτων θέματα όπως ο μοναχισμός, η Εικονομαχία και η δράση των Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθόδιου.

Οι δύο επόμενες αίθουσες είναι αφιερωμένες στους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες και την καθημερινή ζωή σε ένα Κάστρο κατά τα βυζαντινά χρόνια. Στην όγδοη και την ένατη αίθουσα φιλοξενούνται αντίστοιχα οι συλλογές Δημητρίου Οικονομοπούλου (με εικόνες του 14ου-18ου αιώνα) και Ντόρης Παπαστράτου με πολλά θρησκευτικά χαρακτικά καθώς και μήτρες από ξύλο και χαλκό.

Στη 10η αίθουσα, που φέρει τον τίτλο “Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο”, παρουσιάζεται η βυζαντινή κληρονομιά στους χρόνους μετά την Άλωση. Με την έκθεση “Ανακαλύπτοντας το παρελθόν”, στην αίθουσα 11, ολοκληρώνεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Εδώ επιχειρείται να δοθεί η πορεία του αρχαιολογικού αντικειμένου από την ανασκαφή στο μουσείο και η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτήν την πορεία.

Βραβεία
Το 2005 το μουσείο βραβεύτηκε απο την Επιτροπή Ευρωπαϊκών μουσείων.

Επικοινωνία
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Λ. Στρατού 2
Θεσσαλονίκη
T +30 2313-306400
F +30 2313-306402
Email: mbp@culture.gr

Βυζαντινό Μουσείο
Βυζαντινό Μουσείο
Βυζαντινό Μουσείο
Βυζαντινό Μουσείο
Βυζαντινό Μουσείο
Βυζαντινό Μουσείο
Βυζαντινό Μουσείο

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Λευκός Πύργος

Το σύμβολο της πολής

Αψίδα του Γαλέριου

Σημείο συνάντησης της πόλης

Λαδάδικα

Η καρδιά της πόλης

To Grand Hotel Palace είναι ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Θεσσαλονίκη. Το Grand Hotel Palace βρίσκεται σε κομβικό σημείο στην είσοδο της πόλης της Θεσσαλονίκης και διαθέτει συνολικά 243 δωμάτια και σουίτες κατανεμημένα στους έξι ορόφους του νεοκλασικού κτιρίου μοναδικής αρχιτεκτονικής.Το Grand Hotel Palace αποτελεί το μεγαλύτερο συνεδριακό ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη με 13 πολυτελείς, άνετες και λειτουργικές αίθουσες.

 

Όροι Χρήσης

NEWSLETTER

Newsletters

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Μοναστηρίου 305, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, 54628

+30 2310 549 000

info@grandhotelpalace.gr

www.grandhotelpalace.gr

GRAND HOTEL PALACE OE
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ 305 Τ.Κ. 54628
ΑΦΜ: 996625640 ΔΟΥ: ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Γ.Ε.ΜΗ 173925606000